top of page

Centralrådet fördömer gravt antisemitiska uttalanden


Under den gångna helgens oroligheter i Malmö förekom gravt antisemitiska uttalanden. På flera videoklipp som spridits efter händelserna går det tydligt att höra hur folkmassan skanderar en ramsa som på svenska översätts ”Khaibar Khaibar O judar, Muhammeds armé ska återvända.” Khaibar var en plats på den arabiska halvön som bebotts av judar i närmare tusen år. År 628 ägde en strid rum på denna plats mellan judar och muslimer med resultatet att många judar dödades. I Mellanösternkonflikten används referensen till denna plats ofta som en uppmaning till mord på judar.

Detta är tyvärr inte första gången en folkmassa skanderar liknande hot mot judar i Malmö. Judiska Centralrådet ser ytterst allvarligt på denna händelse och uppmanar polisen och andra ansvariga myndigheter att lagföra de individer som genom detta gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp.

Det är även helt nödvändigt att polisen har kunskap och möjlighet att ingripa mot individer som gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp även om det framförs på ett annat språk än svenska.

Centralrådet vill avslutningsvis framhålla att vi ser med avsky på brännandet av Koranen och andra heliga skrifter i syfte att kränka en religiös eller etnisk grupp.

bottom of page