top of page

Judiska föreningen i Umeå lägger ner efter hot

Judiska Centralrådet har idag nåtts av besked om att medlemmarna i Judiska Föreningen i Umeå beslutat att lägga ner föreningen. Föreningen beslutade i april förra året att lämna sina lokaler efter hot från nynazister. Hoten har kommit från främst nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Under 2017 klistrades judefientliga dekaler upp på lokalen, även bilder på Adolf Hitler. Hot har uttryckts på skilda sätt.

Sedan dess har föreningen inte haft någon verksamhet, eftersom man inte känt sig trygg i den lokal man haft. Men man har hela tiden hoppats att Umeå kommun skulle kunna hjälpa föreningen att hitta en säker lokal.

Kommunen lovade, enligt Judiska Föreningen i Umeås ordförande Carinne Sjöberg, att söka efter lokal, så att det skulle lösa sig. Men medlemmarna började troppa av när tiden gick och man inte hittade någon lösning.

– Otroligt sorgesamt, de mörka krafterna har gått segrande ur detta, kommenterar Aron Verständig, ordförande i Judiska Centralrådet i tidningen Dagen.

Läs mer i artikeln i DN.

bottom of page