Pressmeddelande: Judiska Centralrådet starkt kritiska till beslut om omskärelseförbud

September 29, 2019

 

Judiska Centralrådet är starkt kritiska till att Centerns partistämma fattat beslut om att verka för ett förbud mot omskärelse av spädbarn. Om detta blir verklighet skulle Sverige bli första land i världen som inför ett förbud mot den judiska omskärelsen brit mila.  

 

Omskärelsen har varit central i den judiska kulturen i över 3000 år.

 

-       Ett förbud mot omskärelse skulle omöjliggöra judiskt liv i Sverige. Den lagstiftning som idag reglerar omskärelse fungerar bra då ser till så att omskärelse sker under medicinskt säkra förhållanden. Säger Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet.

 

Omskärelse av spädbarn är ett relativt litet ingrepp och mycket vanligt internationellt. Drygt en tredjedel av alla män i världen är omskurna och komplikationer är extremt ovanliga. Ur ett barnrättsperspektiv är det viktigt att påpeka att Barnkonventionen ger barn som tillhör minoriteter rätt till sin religion och kultur och att FN:s Barnrättighetskommitté inte uppfattar rituell manlig omskärelse under medicinskt trygga former som problematisk.

 

Judiska Centralrådet uppmanar Centerpartiet att tänka om i denna fråga och deltar gärna i en dialog med Centerpartiet om detta.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Frågor från massmedia har hög prioritet. Målet är att journalister som söker information snarast ska få kontakt med rätt person. Presstjänst: +46707-308851

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Kontakt
Adress

Judiska Centralrådet i Sverige 

Sekretariat

Box 7427

103 91 Stockholm

 

E-post: info@jfst.se

Judiska Centralrådet är en sammanslutning av de judiska församlingarna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Nordvästra Skåne.

Om oss

© 2023 by HARMONY. Proudly created with Wix.com