top of page

Centerstämmans beslut om att förbjuda omskärelse är en attack mot svenska judar

Aron Verständ, ordförande för Judiska Centralrådet ser Centerstämmans beslut om att förbjuda omskärelse av pojkar som inte sker av medicinska skäl som en attack mot svenska judar. Judiska Centralrådet ser ett förbud mot omskärelse som väldigt allvarligt.

- Omskärelse är en central del av den judiska religionen och blir det här verklighet vet vi inte om vi judar har en framtid här i Sverige. Det är på den nivån folk kommer ta det här, säger Aron Verständig.

Judiska Centralrådet önskar nu en dialog med Centerpartiet.

- Jag är besviken och förvånad, säger Aron Verständig. Centerpartiet har ju varit ett parti som under Annie Lööfs ledning tagit kampen mot främlingsfientlighet och nationalism och så väljer man att fatta ett beslut som i praktiken gör det omöjligt att leva som jude i Sverige.

Aron Verständig poängterar även att jämförelsen med hedersvåld är upprörande. Omskärelse är något som judar och muslimer ägnat sig åt i tusentals år. Inom den judiska gruppen, som är det jag kan tala för, fortsatte Verständig, finns det inget motstånd bland judar om omskärelse och över 90 procent av judarna ägnar sig åt det.

Läs mer om Judiska Församlingen i Stockholms inställning till omskärelse här.

.

bottom of page